Боди Арт Терапия

„Опознай тялото си, чрез рисуване”.

Изкуството носи в себе си всички прелести на заобикалящия ни свят и е неизчерпаем източник на положителни емоции.
Една от най-важните функции на аурата е да поглъща биоенергия – светлинна енергия, за да подхранва невидимите ни тела. Седемте цветови вибрации на светлината могат да навлязат в телата ни чрез аурата, която ни обгражда.

Аурата е съставена от множество красиви цветови вибрации, които са невидими. Те създават нещо като яйчена черупка около телата ни. Пулсиращите цветове на аурата отразяват здравословното ни състояние и непрекъснато се променят в зависимост от настроенията, чувствата, мислите и състоянието ни. Проблемът в някоя област се проектира като издутина или следи върху аурата. Енергийните блокажи също незабавно се проявяват, затова природата на аурата е много важна за цветотерапевтите.

АУРАТА Е СЪСТАВЕНА ОТ ТРИ ОСНОВНИ ПЛАСТА:

Първият е физическият, който представлява физическото и етеричното тяло.

Етеричното тяло е пълно копие на физическото, но вибрира на по-високо равнище и затова е невидимо за очите. Както в енергийното поле на Земята – озоновия слой, в етеричните тела могат да се появят дупки, които да пропуснат навътре вредни вибрации. Блокажите и дисбалансът се проектират върху етеричното тяло много преди да се проявят върху физическото. Те, обаче, могат да се излекуват чрез цветови вибрации, преди да дадат отражение върху физическия си двойник. Затова основната цел на цветотерапевтите е да добавят нужните цветове и да коригират и хармонизират етеричното тяло.

Вторият пласт на аурата е съставен от емоционално и интелектуално тяло.

Емоционалното тяло често е известно като астрално и – както показва името му, е свързано с чувствата. Ние сами усещаме влиянието на цветовете върху настроението. Възприемаме някои от тях като вдъхновяващи и извисяващи, а други – като потискащи. Понякога използваме изрази, свързани с цветовете, без истински да се замисляме за скритото значение на думите. Другата половина на този пласт– интелектуалното тяло – може да бъде разделена на горна и долна. Долната част на ума е свързана със заучените отговори и модели, които сме възприели като деца. Горната е свързана с душата и ни дава творческите и интуитивните способности.

Третият пласт на аурата се състои от три духовни тела, които са нашата връзка с Вселената.

Ние сме свързани с божествената енергия, въплътена в космическите лъчи на бялата светлина чрез система от телесни енергийни центрове, известни на древните индийци като чакри. Отделните цветови вибрации се привличат от различни енергийни центрове, които вибрират на същата честота като цвета. Енергизираният център или чакра изпраща положителни вибрации на съответните телесни системи, органи и жлези.

Чистата бяла светлинна енергия влиза в аурата чрез коронната чакра и преминава през епифизата, която разделя светлината на седемте є цветови компонента. Тя изпраща лъчите към етеричните енергийни центрове, чакрите, за да им даде жизненост. Всеки един от лъчите има своя дължина и честота на вълните. Той съдържа определена енергия и вибрации, които имат специфични качества и въздействие върху нас. Най-бавните вълни на червеното и жълтото са загряващи и стимулиращи. Най-късите и бързи вълни на тюркоазеното и синьо-лилавото са разхлаждащи и успокояващи. Зеленото не е нито топло, нито студено и поддържа хармонията между всички други елементи. Поради тази причина зеленото се използва за лекуване и лечебно развитие на нашите клетки и тъкани.

Всяка част от физическото ни тяло и телесните ни функции има чувствителност към различен цвят, тъй като всеки орган вибрира на честотата на определен цвят. Когато органът или жлезата функционират зле, те губят присъщата си вибрация – точно както при лоша настройка се губи радио-сигналът. Когато засилим сигнала или вибрацията на цвета, органът ще се енергизира и ще избистри приемането. Така балансът на тялото ще бъде възстановен. Можем да засилим въздействието на определи цветове върху здравето си, когато се обграждаме с тях.

Тази връзка между цветовете и органите на тялото е била застъпена от векове в източните философии и религии. Дори и в европейската култура тя се открива в различни идиоми. Например, зеленият цвят е свързан със сърцето, затова ние позеленяваме от завист като осъзнаваме, че завистта идва от сърцето, центъра на емоциите. Червеното пък е цветът на основния енергиен център. Той символизира гнева, който повишава температурата и пулса ни и буквално ни кара да почервенеем. Когато развеем червено знаме пред бик, това го гневи, въпреки че биковете са далтонисти. Бикът чувства червената вибрация, която повишава агресивната му енергия. Ние извличаме жизнена енергия за физическите си тела през основния център или чакра. От там тя преминава през всяка наша клетка и я изпълва с живот.

И така различните цветове носят различна енергия и имат различна честота и дължина на вълната, което води до различно влияние върху физическото и психическото ни състояние. Множество изследвания и наблюдения са показали, че различните цветове водят до установяване на равновесие в нашите физически и емоционални функции.
Целта на „SENSUAL BODY ART THERAPY” е чрез рисуване върху тялото да се достигне състояние на отпускане, спокойствие, хармония и релаксация.
За тази цел доприняся и самата обстановка, а тя трябва да бъде удобна, приятна, осветлението да не е ярко : ароманти свещи, аромати, медитативна и релаксираща музика, чаша чай или вино и всичко това в една атмосфера изпълнена с хармонични цветове, картини и произведения на изкуството.

Едно от най-мощните средства с които разполага изобразителното изкуство са цветовете. Въплъщават в себе си многообразието на околния свят, танцът на цветовете внася спокойствие и хармония в сърцата.

Всеки цвят има различно влияние върху организма ни.  В допълнение различните аромати могат да ни помогнат наистина да се отпуснем и да се освободим от напрежението натрупано през деня.

Седемте основни цвята, които ни влияят отговарят на седемте чакри – енергийните центрове на тялото и често се използват като метод за успокояване и отнемане на напрежението.

Влияние на цветовете :

Основни цветове :

Червен (чакра1) – активизира, витализира, освобождава дълбоко блокирана енергия, засилва сетивата.

Син (чакра 5) – успокоява, съсредоточава вниманието, събира и структурира енергията, регулира хиперактивността.

Жълт (чакра 3) – укрепва, тонизира, отваря съзнанието, прояснява мислите, засилва енергията, укрепва нервната система.

Допълнителни цветове:

Зелен (чакра 4) – уравновесява, релаксира, успокоява, освобождава напрежението свързано с болезнени процеси.

Оранжев (чакра 2) – възстановява, въодушевява, затопля, стимулира, има по-нежно въздействие от червената светлина, отключва блокирани процеси, ободрява.

Виолетов (чакра 7) – вдъхновява, трансформира енергията на по-високо ниво, поддържа умствените процеси, отпуска нервната система, успокоява нервните дразнения, успокоява болката.

Индиго (чакра 6) – прочиства кръвния поток, действа успокояващо и кръвоспиращо, спомага при всички нервни болести , помага за облекчаване симптомите на астма, конвулсии, магарешка кашлица.

Ароматерапията е другият алтернативен метод, който може да се прилага по различни начини – чрез масаж, ароматни лампи, вани, инхалации.

Изключително приятен и ефективен метод, който цели да ви отърве от умора, напрежение, ежедневния стрес. Действието на ароматерапията е основано върху способността на ароматите да достигат, през обонятелните нерви, онази част в мозъка която контролира ендокринната система. От друга страна молекулите на химическите вещества проникват чрез кожата в кръвта и въздействат по определен начин на нервните окончания, като предизвикват необходимата реакция.

Музиката установява пропорционален ред и хармония във Вселената, а в това число и в нарушената хармония на човешкото тяло. Влиянието на музиката върху тялото се обяснява с въздействието на звуковите вибрации. Звуците създават енергийни полета, които карат всяка клетка на организма да резонира. Ние поглъщаме музикалната енергия и тя нормализира ритъма на дишане, пулса, кръвното налягане, температурата, премахва мускулното напрежение. Музиката оказва положително влияние, поражда положителни емоции, премахва вътрешните противоречия, успокоява, настройва на вълната на Любовта. Всичко това е предпоставка за мига, когато тяло чувства и душа ще се слеят в перфектна хармония…. Чрез „SENSUAL BODY ART THERAPY” се изследва тялото, за да се открие как реагира най-чувствително на допир. В действителност всяка част от човешкото тяло ( и при мъжа и при жената ) е чувствителна на допир, но има места, където усещането е по-силно, и това са т. нар. ерогенни зони.

Кожата на човешкото тяло има много и различни нервни окончания, но за нас най-важни са тези от групата на механо-рецепторите, които ни позволяват да усещаме различните чувства за допир, заедно с хемо-рецепторите, които анализират химични съединения, отговорни за аромата и вкуса. Най-близо до повърхността на кожата са свободните нервни окончания. Те реагират на болка, студ и усещането за продължителен допир. Цялата сетивна информация се сортира в мозъка като различни части от него получават информация от различни сетивни органи. Големината на тези области е пропорционална на важността на съответното сетиво. Областите за аромат и вкус са сравнително малки, но тази за допир покрива широк диапазон. Както при останалите сетива и при докосването имаме различни прагови нива на реакция.

Клиентът е в удобно легнало положение, което предразполага за по-голям ефект от релаксацията. Рисуването по тялото се извършва с различни по големина четки. Самите те наподобяват сякаш галене, което действа приятно и отпускащо на тялото. Когато тя ви докосне от нея блика непозната и много ефикасна сила, способна да отключи и провокира въображението, да задвижи фантазиите и да освободи съзнанието, за да откриете едно ново усещане за себе си. Вашето тяло се превръща в едно уникално и неповторимо произведение на изкуството, което олицетворява вашата душа.

Чрез рисуването се цели да се създаде различни усещания и възприятия на човека. Да се провокира неговото въображение и фантазия. Помага за себеопознаването и освобождава съзнанието от напрежение и отрицателни мисли. Възвръща равновесието на ума.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *