Блог

Мишел Вълчева с дебютна изложба „Трансформация“ гр. София на 02.04.2013 г.

Pokana2

Талантливата художничка нарисува Иван Костов, Чърчил и  Джамирокуай

На 2 април /вторник/ от 18.30ч. в Галерията за Модерно Изкуство /ул.“Оборище“№10/ гр.София младата художничка Мишел Вълчева ще представи пред отбрана публика дебютната си изложба наречена „Трансформация“, която включва 33 живописни платна. Водещ на творческата вечер ще е популярният актьор Юлиян Вергов.

 

 

Очаква се събитието да бъде уважено от популярни личности и персони от всички сфери на обществения живот в България. Присъствие вече са потвърдили министъра на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев, Божан Стоянов, който е зам. министър с ресор „Енергетика“, икономиста Владимир Каролев, шефът на БНБ Иван Искров, европейският шампион по карате и предприемач Димитър Тодоранов, актьора Владимир Карамазов. Специално за откриването ще пристигнат един от най-добрите майстори на четката в Пловдив Васил Стоев и художникът Станимир Видев.

Зрителите ще се сблъскат за първи път с експресионистичните абстракции на Мишел и ще бъдат изправени пред изображения провокиращи реакция със своето богатство на цветове, емоции, пластичност и възможност за интерпретация от страна на гледащия. Преобладаващо топлите цветове и релефна техника подсказват за авторския позитивизъм и оптимистично отношение към живота.
Картини на Мишел вече красят частни колекции на ценители от Москва и Лондон, а в България също има своите почитатели, които с нетърпение очакват да разгледат новите й творби. Талантливата художничка е подготвила за публиката и провокативни платна, които изобразяват риби, а картините са наречени „Иван Кост-off”, „Уинстън Чърчил“ и „Джамирокуай“.
Мишел е родена през 1985г. в град Пловдив. Смята, че като натура е експанзивна, което помага на творческите й изблици, проекти и проучвания. Графиката привлича нейното внимание още в тинейджърските й години, когато все още е ученичка в пловдивската художествена гимназия “Ц. Лавренов”.
Отношението й към графичното изкуство се развива и в следващите етапи на нейното художествено обучение, благодарение на преподавателите й. В началото се впечатлява от репродукции на ренесансови рисунки, които я изумяват с изяществото си, с майсторското изграждане на обем, форма и пространство.
В този период живописта не я привлича особено, дори изпитва известно “недоволство” към нея. Тя рисува много графични композиции, в които комбинира фантастични мотиви, провокирани от творби на Салвадор Дали. Те много я впечатляват, макар и да не е разбирала много добре за какво става въпрос. Във всеки случай странните му видения провокирали нейното не съвсем зряло творческо мислене. Тя заобичва този графичен свят, в който може да вложи много емоции, моментни състояние и чувства.
Постопено израства и свързва живописта с взаимодействието между цветове и психическото си душевно състояние. Топлите и студените гами, изригващите цветови протуберанси, декоративното композиране на елементите във фризове, осъществяване на синтеза и баланса в композицията между графичен дизайн, графика и живопис на дадена творба, независимо дали е върху платно, или е стенопис, и дори бодиарт – всичко това изгражда нейното отношение към изкуството.
Нейният стил, който се гради стъпка по стъпка, е свързан с позитивното й отношение към живота, с отразяване на миговете движение и миговете покой, в състоянието на градивност. Търсенията й са многопосочни, но основното послание в нейните творби е радостта, която й дава живота, улавянето на всеки миг щастие, запазване баланса между реалността и фантазията.
„Искам моите творби да излъчват романтичния дух на приказките, на песенния фолклор, богатството на цветните съчетания в традиционните тъкани на моя народ. И всичко това да е част от съвременното изкуство, в което има много предизвикателства, откриване на нови времеви и пространствени измерения“, споделя Мишел за своите творчески виждания.
Тя се надява всеки ден да прави своите нови открития, и своите нови творби, защото самият творчески процес, през който преминава е гаранция за нейната жизнена принадлежност към изкуството и неговата безкрайност.
Мишел е известна и като създател на Sensual Body Art Therapy. Чрез рисуване върху тялото се достига до състояние на отпускане, спокойствие, хармония и релаксация. За тази цел допринася и самата обстановка, а тя трябва да бъде удобна, приятна, осветлението да не е ярко : ароматни свещи, аромати, медитативна и релаксираща музика, чаша чай или вино и всичко това в една атмосфера изпълнена с хармонични цветове, картини и произведения на изкуството.
Едно от най-мощните средства с които разполага изобразителното изкуство са цветовете. Въплъщават в себе си многообразието на околния свят, танцът на цветовете внася спокойствие и хармония в сърцата. Седемте основни цвята, които ни влияят отговарят на седемте чакри – енергийните центрове на тялото и често се използват като метод за успокояване и отнемане на напрежението.
Почитателите на творчеството на Мишел ще могат да разгледат платната от изложбата в социалната мрежа Facebook на адрес: www.facebook/transformaciq

Още за Мишел:
През 2011г. Мишел завършва Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в град Пловдив, специалност „Графичен дизайн и фотография” в класа на доц. Николай Лаутлиев. Тя се дипломира с проект по графичен дизайн. Дебютира с първата си самостоятелна изложба с живописни творби под общото заглавие „Цветовете на моята душа”, като едновременно с това прожектира своите боди арт творби и демонстрира на живо рисуването върху тяло в Арт клуб “Basquat”, Пловдив. През 2011г. тя взима участие и в изложбата „Графичен дизайн и Черно бяла актова фотография” в Балабановата къща в Стария град на Пловдив и в експозицията от фотографии „ Еластичност”, в Старинната баня. Мишел е активен участник в редица арт събития в Пловдив. Нейните боди арт демонстрации са многобройни. През 2010г. тя e първата в България, която представя авторския си проект Sensual Body Art Therapy – метод за релаксация, чрез рисуване върху тяло. През 2011г. печели 3–та награда в Start Up, Elevator Pitch (Конкурс за млад предприемач, където участва с авторската си идея – Sensual Body Art Therapy. През 1999 г. пък още като ученичка печели 2–ра награда с колаж в конкурс между Художествените училища в страната под наслов „Дайте лице на нещо, което няма лице”, част от Анти спин кампанията „Пътуваща изложба от 50 – те най-добри картини“ в София.

Генерални спонсори:
Турботракс България-единствен официален дилър на камионите DAF
Турбос Хют България-дистрибутор на всички големи марки турбокомпресори
Хасиенда Бийч

Партньор:
Катаржина Естейт
За повече информация:

Martin Raykov
PR Agency IGM
Mob. +359 0879 85 05 57
igm@igm.bg

Ivan Georgiev
PR Agency IGM
Mob. +359 0878 30 20 16
igm@igm.bg

Статии за изложба:

www.kafene.bg

www.kulturni-novini.info

www.svetsko.bg

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *