Блог

Публикация в www.europlovdiv.com – Мишел Вълчева: Изкуство е и да умееш да живееш!

Само преди дни, младата и талантлива художничка Мишел Вълчева се завърна от участието си на световното първенство по бодиарт, което вече 14 години се провежда в Австрия.

Специално за читателите на europlovdiv.com, тя даде първото си интервю.

– Здравей Мишел. Току що се завърна от световно първенство по бодиарт и виждам, че си изключително доволна и позитивно заредена! Разкажи ни подробности, къде се проведе то?

– Това наистина беше едно вълнуващо изживяване, което ми донесе незабравими емоции. Състезанието се проведе от 1 до 7 юли в курортното градче Pörtschach на брега на езерото Wӧrthersee, което се намира на пет часа път от Виена. Невероятно красива местност и езеро. Изключително място, в което почиват едни от най-богатите хора. Направи ми впечатление обаче, че тези толкова богати хора, които карат лимузини и притежават яхти за стотици хиляди долари, не парадират с абсолютно нищо. Те са облечени съвсем скромно и се държат съвсем земно.

Заминах само с моя модел. Настаниха ни в едно уникално място на три километра  от центъра, с изглед към езерото и ни връчиха по едно чисто ново колело, с което се придвижвахме съвсем спокойно из целия град.

 

– Струва ми се, че за първи има участие на българи на подобно първенство. Как попадна там?

Точно така. Нашата страна за първи път беше представена на този международен форум. Като част от програмата бяха и няколко уъркшопа Work bodypainting festival, на които всеки от участниците може да научи изключително много нови неща, както и да свери часовника си със световните тенденции. Аз попаднах съвсем случайно, покрай моите занимания с бодиарт терапия. Търсех добри професионални бои, с които да работя и се запознах с българка, която от дълги години живее и работи във Виена. Казва се Белла Волен и е изключително известна по цял свят. Тя е изградено име, на световно ниво, занимава се с бодиарт, преподавател е във Виена по история на бодиарта и прави майсторски класове. Работила е с известни DJ като Дейвид Гета и др. Била е и в журито на световното първенство. След като видя моите работи, тя ме покани за участие в световното първенство. Белла ме посрещна във Виена и през цялото време беше близо до мен, въпреки огромната си натовареност. През цялото време ми давеше ценни съвети и напътствия, представяше ме навсякъде и ме запознаваше с точните хора, за което съм й изключително благодарна. Точно тази съпричастност и подкрепа у нас липсва. Иначе самата конкурсна програма беше точно като на Олимпиада. Излизаш на сцената с целия си екип, но само нашият екип се състоеше от мен и моя модел. За мен обаче по-важно беше, че аз представих достойно страната си.

– Бодиартът и съпътстващите го прояви всъщност са една огромна индустрия по света, от която доста се печели?

– Абсолютно! Всички големи филмови компании използват точно бодипейнтът за своите мегапродукции. Като почнеш от Аватар и стигнеш до раните на екшън героите, всичко това са специални ефекти, които се правят от хора занимаващи се с бодиарт и професионален грим.

Разкажи на малко по-подробно за програмата.

– От тези седем дена, пет , както казах вече са уъркшоп програми. Имаше семинари и обучения по грим, фотография, аерография, специални ефекти, различни видове бодиарт и цифрова обработка. Аз бях на 3D UV, което се оказа нещо страхотно. Всичко се прави със фосфоресциращи бои, но с един изумителен 3D ефект. Дадоха ни 3D очила, с които, като погледнеш, виждаш така, сякаш рисунката е влязла направо в тялото ти и преминава през костите и тъканите. Беше невероятно усещане! Най-важното, което ми направи впечатлени, е, че там всички искат да те научат на нещо ново, което ще ти помогне да се развиваш. На уършоповете непрекъснато ни казваха да питаме и да искаме информация за всичко, което ни интересува. У нас, на такива места обикновено те карат да се чувстваш глупав и невеж, че не знаеш всичко, вместо да те подкрепят, че се интересуваш и искаш да знаеш повече. От сега започвам да се подготвям за октомври месец, когато смятам да отида в Швейцария на регионално първенство. Искам да направя няколко по-малки участия, за да привикна към сцената.

А как премина самото състезание?

– В двата състезателни дни се рисуваше по шест часа, което се оказа изключително уморително за сам човек. Както казах в началото, почти всички останали участници имаха големи екипи, които освен художникът с бодиарт имаше и стилисти, и гримьори, и помощници, които помагаха за по-дребните неща. Докато единия например прави кунтура, другия вече е завършил образа. Всеки модел беше и със специална прическа, която допълваше цялостната му визия. Екипите бяха от минимум трима човека , а аз отидох сама с модела си. Тази работа е екипна и се радвам, че успях да видя и да разбера как се постигат добрите резултати. Точно това ме амбицира да създам свой екип от сценографи, коафьори, гримьори, а защо не и музиканти, с които да се представям при следващите ми участия.

За всичко това обаче са нужни доста средства. Как смяташ да ги набавиш?

– Абсолютно си права. Но аз съм убедена, че ще намеря финансиране, защото това е едно ново поле за изява, на което можем да прославим България. Това е една световна сцена, на която тази година се представиха повече от 40 държави, а отразяването на събитието беше изключително силно. Почти всички участници, бяха сериозно подкрепени от спонсори, зад повечето от тях стояха марки професионални бои. Всеки един участник си имаше спонсорски екипи, транспаранти и други рекламни материали по време на първенството. Това е огромна реклама.

Ти спомена, че искаш да направиш екип, с който да участваш по световните сцени, а замисляла ли си се да направиш подобен фестивал и у нас?

– Честно казано, да. Това е и голямата ми мечта, защото аз съм още много млада и искам да се развивам в родината си. Аз вече съм в преговори с една фирма за професионални бои, на която ще стана ексклузивен представител за България. Много е лесно да замина за чужбина и да се реализирам там, още повече, че вече имам вече такива предложения. Но аз съм човек на изкуството, избрала съм да се занимавам с това и виждам колко е важно да се даде надежда на младите, на творчеството, на поезията, на музиката и на интелигенцията в България. Аз съм от Пловдив, завършила съм Академията по изящни изкуства, но след като завърших, въпреки своята креативност и умения, изпаднах в безтегловност и се чудех какво да работя. За да се променят нещата, трябва да се дава надежда точно на младите, които искат да реализират своите възможности и новаторски мислене. Защото това е което движи света. Любовта към изкуството, към естетиката, духовното в нас, са нещата, които ни развиват като личности. И точно това трябва да се развива, защото най-лесно се убива един народ, когато му отнемеш духовното и принизиш културата и интелигенцията. Аз съм млад и борбен човек и искам да постигна върхове, но виждам как точно интелигентния човек е избутан настрани. У нас за жалост просперират нахалните и наглите, а умните и интелигентни хора са потискани и не им се дава шанс да се развиват. Разбира се, че има и доза късмет във всичко и човек, освен, че трябва да се бори и да работи в посоката, в която иска да се развива, трябва да има и известна доза шанс, за да го постигне. За това съм и много щастлива, че все повече млади хора ме търсят в социалните мрежи или на сайта ми, искат съвети или се допитват до мен за всичко, свързано с бодиарта. Ти знаеш, че съм и фотограф и имам много идеи да комбинирам фотография с арт и модни ревюта… Но за сега няма да издавам повече. Искам да направя един бодиарт фестивал и уъркшопове в България, на който да дойдат представители и на други държави. По време на фестивала осъществих контакти и хората там са много отворени към подобна идея.

Разбрах, че въпреки тежкото състезание, е имало и зашеметяващи купони. Разкажи ни за някой от тях?

– Наистина, извънконкурсната програма беше уникална! В една от вечерите имаше сюрреалистичен бал „ Body Circus”, която се проведе в замъка Moosburg. Това беше едно невероятно шоу, разположено в три зали, а на откритата сцена в парка на замъка имаше непрекъснати пърформанси с танцьори. Всички гости бяха облечени с ексцентрични тоалети, подчинени на темата на вечерта… Беше изключително впечатляващо. Настроението беше невероятно , а и хората, които присъстваха на това събитие, бяха изключително отворени и се забавляваха искрено и без задни мисли. През другите вечери гостуваха и световни музикални звезди като DJ Andy Rythm, група The BossHoss, както и невероятните Stereo MCs, които направиха грандиозно шоу.

Да се върнем отново на конкурсната програма. Какъв стил се предпочита от журито? Има ли световни тенденции и в бодиарта?

– Разбира се, че има, но тук най-вече се цени креативността, а не подражанието. Това, че имитираш нечии стил, па макар и отлично, съвсем не значи, че си добър. По скоро тук се поощряват новите идеи и въображението. Аз също мога да копирам чужди образци, но още от малка, съм гледала да изразявам себе си, душата си и моето въображение. Това личи и в картините ми и в бодиарта, който правя. Искам да вкарам и нови течения в бодиарта и първата крачка към това вече съм я направили с бодиарт терапията, която съм патентовала преди години. Според мен бодиартът може да обедини всички изкуства – и художници и артисти, музиканти, прически, грим… Аз искрено вярвам, че обединението прави силата. Защото е време да се научим, че ако ти си добре, то и околните ще бъдат добре и точно поради тази причина трябва да работим за общото благо, кой с каквото може. У нас всеки гледа само себе си, и ни е по-лесно да обвиняваме другите. Било то правителство или държавата, или съдбата… Ние уж сме несломим народ, а се оказва, че сме свикнали вместо да работим, да се оплакваме и да търсим вината извън нас. Нека не забравяме, че тези, които ни управляват, също са част от нас и мисленето им е като нашето. За жалост и завистта много ни пречи, и ако не спрем да гледаме в чуждата паница, нищо няма да се промени. Дори и най-читавите хора да сложим да ръководят държавата, не след дълго пак ще ги оплюем. Ако не успеем да променим манталитета си в посока на обединението, а не на разделението, никога няма де се оправим. Макар и да вярвам, че тук е раят на земята!

Доста навлязохме в сериозните теми, за това искам малко да сменим посоката. Какви са плановете ти за лятото?

– Освен, че ще се опитам малко да си почина, подготвям и една авторска изложба „Концептуално”. Предвиждам да е в средата на м. август на Лозенец в Hacienda Beach. Тя ще включва тринадесет платна, в които хората ще видят една напълно нова Мишел… Но нека да оставим останалото като изненада за тези, които ще дойдат на партито. Аз съм светъл и позитивен човек и искам да правя нещата по този начин, за да мога да зареждам с положителна енергия всички, които имат нужда от това. Настроена съм изцяло творчески и съм заредена с изключително силни емоции. В чужбина хората също са така настроени и усещаш, че общата енергия е позитивна. Те много работят, но и много се забавляват. А тук, като че ли хората имат излишна енергия, която се чудят къде да влагат и в повечето случай това не са креативните неща. Аз обичам да давам, да правя хората щастливи и вярвам, че това е начина да се променят нещата. Има една стара приказки и тя гласи „ Катафалката теглич няма!”. Нищо няма да закараме на другия свят и ако не сме наясно с това, винаги ще бъдем нещастни. А ние тук пропускаме да се радваме на малките неща и то не, защото сме бедни, а това е въпрос на култура. Замислили ли сме се колко малко се иска за да сме щастливи? Малките неща изграждат големите неща, а от друга страна, точно те обръщат колата! И трябва да започнем промяната точно от тях, за да променим и манталитета си, ако искаме да започнем да живеем по-добре! Когато човек преодолее единия връх, след него идва следващия, и за да преодолее и него, то той трябва да се надскочи. Битката става още по-сериозна и трябва да се положи много сили и енергия в това, непрекъснато да се усъвършенстваш и да не спираш на едно място. Трябва непрекъснато да се борим, за постигаме това, което искаме. А за мен изкуството е това, което ще спаси света, защото то е във всичко. То е във нас и навсякъде около нас. Изкуство е и да умееш да живееш!

Оригинална статия: www.europlovdiv.com