Блог

Публикация в www.ruse.topnovini.bg – Представиха “златното сечение” на Доходното здание.

Изложбата „Красиво Русе, красива България“ беше открита официално днес във фоайето на Доходното здание. Директорът на Математическата гимназия „Баба Тонка“ Митко Кунчев и пловдивската художничка Мишел Вълчева поздравиха учениците, които присъстваха и споделиха любопитни факти за инициативата на Фонд „Математика на бъдещето“.

От създаването на фонда до момента са събрани над 30 000 лв. от дарители, съобщи Кунчев. Това ще позволи на младите математици да заминат за международното състезание в Хонг Конг. Изяви и на други ученици също ще бъдат финансирани от фонда, който ще продължава своето устойчиво развитие, за да се даде възможност и на повече младежи да се развиват.

Мишел подари на МГ „Баба Тонка“ картина на емблематичното Доходно здание, пречупена през призмата на математиката.

Тя сподели, че е направила творбата си, вдъхновена от златното сечение (ирационално число в математиката, което изразява отношение на части, за които по-голямата част се отнася към по-малката така, както цялото към по-голямата). Златното сечение е не само математическо понятие, но е символ за красота, хармония и съвършенство в изкуството, науката и природата, сподели Мишел.

Тя благодари за възможността да сподели с децата тяхното вълнение и да ги подкрепи. Картината й „Ретроспекция“ ще стане емблема на Фонд „Математика на бъдещето“ и нейна репродукция ще бъде подарена на домакините в Хонг Конг заедно с избрани от изложбата детски рисунки.

Картините на талантливите ученици от ОУ „Иван Вазов“, СОУ „Христо Ботев“ и МГ „Баба Тонка“ могат да бъдат видяни до 21-ви юни във фоайето на Доходното здание.

Оригинална статия: www.ruse.topnovini.bg

 

mishel

 

003