Блог

Публикация в www.svetsko.bg – Мишел Вълчева с дебютна изложба „Трансформация“.

На 2 април /вторник/ в Галерията за Модерно Изкуство /ул.“Оборище“№10/ младата художничка Мишел Вълчева ще представи пред отбрана публика дебютната си изложба наречена „Трансформация“, която включва 33 живописни платна. Водещ на творческата вечер ще е популярният актьор Юлиян Вергов.

Очаква се събитието да бъде уважено от популярни личности и персони от всички сфери на обществения живот в България. Присъствие вече са потвърдили министъра на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев, Божан Стоянов, който е зам. министър с ресор „Енергетика“, икономиста Владимир Каролев, шефът на БНБ Иван Искров, европейският шампион по карате и предприемач Димитър Тодоранов, актьора Владимир Карамазов. Специално за откриването ще пристигнат един от най-добрите майстори на четката в Пловдив Васил Стоев и художникът Станимир Видев.

Зрителите ще се сблъскат за първи път с експресионистичните абстракции на Мишел и ще бъдат изправени пред изображения провокиращи реакция със своето богатство на цветове, емоции, пластичност и възможност за интерпретация от страна на гледащия. Преобладаващо топлите цветове и релефна техника подсказват за авторския позитивизъм и оптимистично отношение към живота.

Картини на Мишел вече красят частни колекции на ценители от Москва и Лондон, а в България също има своите почитатели, които с нетърпение очакват да разгледат новите й творби. Талантливата художничка е подготвила за публиката и провокативни платна, които изобразяват риби, а картините са наречени „Иван Кост-off”, „Уинстън Чърчил“ и „Джеремикуай“.

Мишел е родена през 1985г. в град Пловдив. Смята, че като натура е експанзивна, което помага на творческите й изблици, проекти и проучвания. Графиката привлича нейното внимание още в тинейджърските й години, когато все още е ученичка в пловдивската художествена гимназия “Ц. Лавренов”.

Отношението й към графичното изкуство се развива и в следващите етапи на нейното художествено обучение, благодарение на преподавателите й. В началото се впечатлява от репродукции на ренесансови рисунки, които я изумяват с изяществото си, с майсторското изграждане на обем, форма и пространство.

В този период живописта не я привлича особено, дори изпитва известно “недоволство” към нея. Тя рисува много графични композиции, в които комбинира фантастични мотиви, провокирани от творби на Салвадор Дали. Те много я впечатляват, макар и да не е разбирала много добре за какво става въпрос. Във всеки случай странните му видения провокирали нейното не съвсем зряло творческо мислене. Тя заобичва този графичен свят, в който може да вложи много емоции, моментни състояние и чувства.

Постопено израства и свързва живописта с взаимодействието между цветове и психическото си душевно състояние. Топлите и студените гами, изригващите цветови протуберанси, декоративното композиране на елементите във фризове, осъществяване на синтеза и баланса в композицията между графичен дизайн, графика и живопис на дадена творба, независимо дали е върху платно, или е стенопис, и дори бодиарт – всичко това изгражда нейното отношение към изкуството.

Нейният стил, който се гради стъпка по стъпка, е свързан с позитивното й отношение към живота, с отразяване на миговете движение и миговете покой, в състоянието на градивност. Търсенията й са многопосочни, но основното послание в нейните творби е радостта, която й дава живота, улавянето на всеки миг щастие, запазване баланса между реалността и фантазията.

„Искам моите творби да излъчват романтичния дух на приказките, на песенния фолклор, богатството на цветните съчетания в традиционните тъкани на моя народ. И всичко това да е част от съвременното изкуство, в което има много предизвикателства, откриване на нови времеви и пространствени измерения“, споделя Мишел за своите творчески виждания.

Тя се надява всеки ден да прави своите нови открития, и своите нови творби, защото самият творчески процес, през който преминава е гаранция за нейната жизнена принадлежност към изкуството и неговата безкрайност.

Мишел е известна и като създател на Sensual Body Art Therapy. Чрез рисуване върху тялото се достига до състояние на отпускане, спокойствие, хармония и релаксация. За тази цел допринася и самата обстановка, а тя трябва да бъде удобна, приятна, осветлението да не е ярко : ароматни свещи, аромати, медитативна и релаксираща музика, чаша чай или вино и всичко това в една атмосфера изпълнена с хармонични цветове, картини и произведения на изкуството.

Едно от най-мощните средства с които разполага изобразителното изкуство са цветовете. Въплъщават в себе си многообразието на околния свят, танцът на цветовете внася спокойствие и хармония в сърцата. Седемте основни цвята, които ни влияят отговарят на седемте чакри – енергийните центрове на тялото и често се използват като метод за успокояване и отнемане на напрежението.

Почитателите на творчеството на Мишел ще могат да разгледат платната от изложбата в социалната мрежа Facebook.

Оригинална статия: www.svetsko.bg

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *