Блог

Статия вестник “Акцент” – МИШЕЛ: С четката и цветовете въздействам на енергийно ниво.

Мишел е художник, фотограф и човек на изкуството… Създала е нов тип средство за релакс – чрез рисуване върху тяло, наречено Sensual body art therapy.
Тайната на този метод е в благотворното влияние на допира на четката върху човешката кожа. В комбинация с отпускащата и релаксираща атмосфера, създадена чрез използването на ароматични свещи и масла, подходяща музика и осветление, тя докосва сетивата, действа отпускащо и релаксиращо особено след тежък ден. Мишел вярва, че Sensual body art therapy дори може да освободи човек от болежките му.

Ваня ТРИНГОВА
– Мишел, разкажи на читателите на вестник „Акцент” как ти хрумна идеята да патентоваш Sensual body art therapy?

– Завършила съм пловдивското художествено училище – специалност графика, а в момента подготвям дипломната си работа от следването си в
АМТИИ.

И както знаеш, в изкуството човек винаги експериментира. Така се случи, че трябваше да подготвя една учебна задача, и се чудех каква точно да е тя. Същата вечер на гости ми беше моя приятелка, която ползвам за модел. Бяхме си взели и бутилка хубаво вино и аз реших, че ще е добре, ако й направя бодиарт. Вероятно тогава открихме, че едно подобно изкуство има удивителната способност да отпуска и релаксира човека, върху когото се прави.

И така започнах да експериментирам в тази област, започнах да изучавам точките на тялото, да се интересувам от Су Джок терапия, медитация и Фън шуй, да изучавам чакрите и техните цветове и да прилагам наученото на практика.Всеки човек има различни места, които са изключително чувствителни на допир и върху които трябва да се манипулира по-активно. Това са неговите ерогенни зони (които не са свързани само със сексуалността на човека), или наречени по-научно – „механорецептори”, върху които допирът на четката оказва благоприятно въздействие. Мозъкът получава информация от нервните окончания, разположени найблизо до кожата, и затова аз въздействам върху тях. Докосването на четката до тези нервни окончания оказва изключително благоприятен ефект.

Също така имат значение цветовете, които използвам. Знаеш, че всяка чакра има своя определен цвят и въздействие върху конкретен енергиен център. Точно така се старая и аз да прилагам цветовете в бодиарта с терапевтична цел. Дори когото човек идва при мен с цел да релаксира, той след време опознава тялото си и започва да го обича, защото, когото ти сам не обичаш тялото си, никой друг няма да ти го заобича, нали? Най важното е човек да започне да обича и цени сам себе си и мисля, че успявам да помогна в тази насока.

– А необходимо ли е да се рисува цялото тяло, или може да е само част от него?

– Разбира се, че може да е само една част. Това може да е ръка, крак, гръб или лице. Това е според предпочитанията на клиента и според неговите здравословни проблеми. Ако например си навехнал китката си и се подложиш на един мой сеанс, ще видиш как ще почувстваш облекчение без никакви медикаменти. Това, разбира се, не значи, че мога да лекувам вместо лекар. Естествено, за здравословни проблеми човек трябва да търси специализирана помощ. Аз просто облекчавам страданията на духа и тялото чрез релаксиращи процедури.

– А колко време отнема една такава процедура?

– Ами, различно. Ако е само за релаксация и е на част от тялото, може да стане за около час – час и половина. Това време е напълно достатъчно да се отпусне човек и да забрави за нервното си напрежение.

– А какво рисуваш обикновено? Имаш ли си определена тема, или просто действаш по интуиция?

– Обикновено импровизирам. Залагам на моментните чувства и се оставям да ме води интуицията. Много важно е, разбира се, и какъв е човекът, който се е подложил на терапията. Аз усещам неговата чувствителност и нагласа и това ми помага в избора на мотиви и цветови решения. За всеки е индивидуално и това прави уникална тази терапия. Никога не се повтарят нещата, защото се прави за моментната емоция и усещане, което изпитва човекът, подложил се на сеанса. Това са чувства на подсъзнателно ниво и най-странното е, че в процес на работа установих, че всички, които са се подложили на тази терапия, се чувстват като преродени – с нови чувства и емоции, различни от досегашните. Усещам, че действам на хората на енергийно ниво и ги карам да извадят на показ най-доброто от себе си. Почти всички, които са били мои клиенти, стават пречистени и емоционално извисени. Също като децата започват са ценят и да се радват на малките радости в живота. Това е нещо, което възрастните почти сме забравили, сблъсквайки се с ежедневните си проблеми.

– Добре, а след сеанса какво се случва с нарисуваното тяло? Колко трябва да остане върху него рисунката или може веднага да се премахне? Има ли хора, които искат да се приберат вкъщи нарисувани?

– Ами, разбира се, че има доста клиенти, които се прибират с рисунките си вкъщи, но това не е задължително. Просто релаксиращият ефект се получава по време на самия сеанс и той е от комплексните усещания, които са не само от рисуването. Музиката например кара тялото ни да резонира и точно за това, чрез специалните мелодии, които използвам, се получава регулиране на пулса, кръвното налягане и дишането, премахват се стресът и напрежението, успокоява и настройва на вълната на любовта. Тялото постига перфектната хармония. Имай предвид, че боите са абсолютно безвредни, на растителна основа, ароматизирани са и са предназначени единствено за бодиарт. Четките са от естествен косъм, напълно индивидуално се използват и е почти изключено да се получи алергична реакция. Разбира се, че ако човек има особено чувствителна кожа и е податлив на алергии, то той не бива да се подлага на подобен род терапии. Но ще ти кажа, че съм рисувала дори и деца и никога досега не съм имала подобни случаи.

– Какви са повечето ти клиенти? Има ли някаква специални група от хора, които са посклонни да се подлагат на подобни терапии?

– Не мисля, че има някаква по-специална група. При мен идват всякакви хора, но най- важното е те да са убедени в положителния ефект от моята терапия. Няма начин да повлияеш на някого, който не ти вярва, макар и ти да си с най-добри чувства. Доста хора си мислят, че това е един чист бодиарт, но след като им обясня с няколко изречения за какво точно става въпрос, почти всички се решават да опитат.

– След такова интервю сигурно ще има обаждания в редакцията. Къде могат да те намерят тези, които ще се заинтересуват от твоя метод?

– Тъй като получих покана от един голям SPA комплекс, който се намира в Банско, предстои да съм през лятото там.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *