Блог

Статия www.24chasa.bg – “Релакс чрез рисуване върху ерогенни зони”.

Сеншъл бодиарт терапията (SENSUAL BODY ART THERAPY) е нов тип средство за релакс чрез рисуване върху тялото.

В основата на този иновативен метод е благоприятното влияние на четката върху човешката кожа. Рисуването по тялото става с различни по големина четки. Движенията наподобяват галене, което действа отпускащо. За да се усили чувството на комфорт, е важно обстановката да бъде приятна и осветлението да е приглушено. Ароматните свещи и релаксиращата музика подсилват състоянието на отпускане.

Бавните и релаксиращи мелодии премахват мускулното напрежение в тялото, което се обяснява с въздействието на звуковите вибрации.

Музикалната енергия нормализира пулса, кръвното налягане и ритъма на дишането. Нежният допир на четката по тялото и медитативната музика биха имали още по-голям ефект, ако са в среда с хубави картини. В края на терапията човек се чувства отпуснат, а тялото му се превръща в уникално произведение на изкуството. Новият метод е разработен от младата художничка Мишел Вълчева.

“Идеята се роди съвсем случайно. Една вечер с моя приятелка се събрахме у нас на по чаша червено вино в задушевна обстановка. Изведнъж ми хрумна да Допирът на четката оказва най-силно въздействие върху т.нар. ерогенни зони. Това са местата по човешкото тяло, които са изключително чувствителни и трябва да се манипулират по-активно.

В релаксиращата терапия най-важни са нервните окончания, чрез които усещаме допир – механорецепторите и тези, с които усещаме аромат и вкус – хеморецептори.

Най-близо до повърхността на кожата са свободните нервни окончания. Те реагират на болка, студ и усещането за продължителен допир. При допир до тях мозъкът получава информация от нервните окончания, разположени най-близо до кожата. От голямо значение са и цветовете, които се използват. Те внасят спокойствие и хармония в тялото.

Мишел показва целия процес от бодиарт терапията в специално подготвено шоу.

“Искам хората да видят целия процес на създаване на едно произведение на изкуството. Не си падам по стереотипите и затова вместо галерии съм избрала места, където хората могат да станат съпричастни, да видят целия процес, а не само крайния продукт. По света има безброй бодиарт фестивали, на които професионалисти и аматьори показват идеите си”, казва художничката.

ЛИЛЯНА КАЙКОВА

 

 Цветовете се съобразяват с чакрите.

Здравето в голяма степен зависи от баланса между нашите физически и емоционални нужди, както и умствени и духовни потребности. Цветовете са свързани със седемте основни чакри, които са духовните центрове в нашето тяло, казват експертите. Това са точки, разположени в областта на гръбначния стълб, и са като енергийни спирали. Всяка една от тях е свързана с конкретна област от тялото.

Чакра (произнася се чакра) е санскритската дума за колело. Счита се, че чакрите съхраняват и разпределят енергията. Те са седем, като всяка една от тях се свързва с конкретен орган или система в тялото. Затова са с различен цвят. При дисбаланс в организма се смята, че подходящото багрило може да го отстрани. Използвайки правилния цвят на точното място, се осигурява вътрешен баланс, казват специалистите.

– Основната чакра при опашната кост е с червен цвят. От психологична гледна точка той символизира здраве, огън, топлина, кръв, страст, желание, стремеж към оцеляване, гняв, темперамент, опасност и унищожение. Цветът стимулира, вълнува и действа като дразнител. Дава на човека чувство за сила и могъщество.

– Сакралната чакра около пъпа е с оранжев цвят. Той комбинира физическата енергия с мисловните качества. Оранжът създава чувство за благоразположение и добро настроение. Този цвят символизира топлина и просперитет. Повишава самоуважението.

– Чакрата в слънчевия сплит има жълт цвят. Жълтото е добър избор при унило и меланхолично настроение. Това е цветът на интелекта и възприятието. В миналото жълтият цвят е бил цветът на живота, който предполага радост, веселие и забавление. Той се свързва със самооценката и чувствата ни към самите нас.

– Чакрата на сърцето е зелена. Това е средният свят на спектъра. Зеленият цвят е цветът на любовта, прогреса, младостта, израстването, неопитността, плодовитостта, надеждата, баланса и новия живот. Той е също цветът на ревността, завистта и суеверието.

– Чакрата на гърлото има син цвят. От психологична гледна точка той е с по-успокояващо въздействие от зеления. Това е цветът на медитацията и духовното развитие. Отпуска напрежението. Синият цвят е цветът на интуицията и по-високите умствени способности. – Чакрата на челото е с цвят индиго. Това е цветът на дисциплината, вярата, вдъхновението и отговорността. Също така се смята, че спомага да се преодолеят пристрастяванията и зависимостите.

– Коронната чакра има виолетов цвят. Свързва се със самопознанието и духовното осъзнаване. Този цвят се счита за лечебен. Поощрява съюза между егото и душата.

Какво е боди арт.

Боди арт (body art) е най-древното изкуство, при което за основа на рисунката се ползва човешкото тяло или части от него. Практикувало се в културите на много народи от всички точки на света. В наши дни се счита за авангардно изкуство.

Много от източните народи са ползвали ритуални украси по лицата си по време на религиозни ритуали, празници и тържества. Индианците рисували лицата и телата си по време на война.

В миналото са се използвали естествени бои. Древните народи използвали минерали – каолин, охра, които смесвали с животинска мас. По този начин приготвяли бои, с които са рисували по лицата и телата си. В целия мюсюлмански свят се е използвала къна като средство за временна рисунка по тялото.

За боди арт в наши дни се използват безвредни за тялото бои. Те са изкуствени, с богата цветова гама и дават възможност да разгърнете богатото си въображение, като сътворите нещо уникално.

Статия на : www.24chasa.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *